Een oppas na de scheiding

Een oppas na de scheiding

Door Babysits
5 minuten leestijd

Een echtscheiding is geen gemakkelijke beslissing voor een stel en wanneer er kinderen bij betrokken zijn, kan het zelfs nog moeilijker zijn. Het inschakelen van een oppas kan een uitdagende taak zijn, maar het is ook erg belangrijk omdat het van cruciaal belang kan zijn om deze overgang zo stressvrij mogelijk te maken voor de kinderen. Een oppas kan de broodnodige stabiliteit in hun leven bieden tijdens deze turbulente tijd. De juiste oppas kan ook helpen om de gevolgen van de scheiding voor de kinderen aan de ouders door te spelen. Maar soms kan het moeilijk zijn om een ​​wederzijdse overeenkomst te bereiken over wie de oppas wordt die voor je kinderen gaat zorgen. Wat gebeurt er als beide ouders het niet eens zijn? Hoe ga je om met onhandige regels die nu van kracht zijn vanwege een scheiding? Wij zijn hier om je te helpen, hier zijn enkele tips om de overgang te vergemakkelijken.

Je kind gaat voor

Je moet bereid zijn een compromis te sluiten, proberen je verschillen opzij te zetten waar mogelijk en je te concentreren op je kind. Welke oppas past bij je nieuwe leven en is in staat om de kinderen te ondersteunen tijdens deze moeilijke overgangsperiode? Geef je kinderen voldoende informatie om hen voor te bereiden op de komende veranderingen in hun leven. Beantwoord hun vragen zo waarheidsgetrouw mogelijk, maar onthoud dat ze niet alle redenen achter de scheiding hoeven te kennen.

Maak een duidelijk schema

Welk type oppas heb je nodig? Hebben jullie allebei vergelijkbare werkschema's en moeten jullie een fulltime oppas in dienst nemen? Of heb je een parttime oppas nodig die de kinderen van school komt ophalen? Het kan ook zo zijn dat jij de oppas wat minder vaak nodig hebt dan je partner. Dit zijn belangrijke vragen en onderwerpen om over na te denken, zodat je een duidelijk schema kunt maken voor de kids. Hiernaast is het ook goed om na te denken over wat je afspreekt met je partner wanneer de oppas plotseling niet meer kan komen oppassen door bijvoorbeeld ziekte. Probeer waar mogelijk onvoorspelbare schema’s, overgangen of abrupte veranderingen in de routine van een kind te minimaliseren.

Een oppas inhuren

Hoe vind je een oppas die geschikt is voor je nieuwe gezinsdynamiek? Babysits is in dit geval uitermate handig! Wij geloven in een toekomst die leidt tot eenvoudige oplossingen voor het dagelijks leven. Bij het inschakelen van een oppas tijdens of na een scheiding is het een goed idee om voor beide ouders dezelfde oppas te kiezen, omdat het voor een kind moeilijk kan zijn om twee huizen en meerdere oppassen te hebben. Het hebben van één oppas tussen beide huizen geeft een kind meer stabiliteit, wat hem of haar uiteindelijk zal helpen in deze nieuwe overgang. Daarnaast zorgt deze stabiliteit ook voor meer rust en minder stress voor het kind.

Bespreek je behoeften

Het is een goed idee om te bespreken wat jullie allebei nodig hebben als het gaat om een oppas. Jij hebt misschien liever een jongere oppas die creatief kan zijn en met de kinderen kan klimmen en klauteren. Een andere ouder geeft misschien wel de voorkeur aan een oudere oppas met jarenlange ervaring. Dit is waarom het een goed idee is voor beide ouders om hun behoeften op papier te zetten en tot een onderling akkoord te komen. Denk hierbij ook goed na over dingen die je wilt dat de oppas doet met de kinderen en welke activiteiten je liever niet hebt, zoals bijvoorbeeld televisie kijken of gamen. Door dit samen met je partner goed op papier te zetten voorkom je misverstanden in de toekomst en is het uiteindelijk ook duidelijker voor de oppas zelf.

Oppas tarief

Hoeveel betaal je aan je oppas? Dit is ook een onderwerp dat tussen ouders moet worden besproken. Beide ouders moeten een oppas tarief bedenken die past bij beide inkomens. Soms kan het best lastig zijn om tot een uurtarief te komen voor de oppas. Mocht je dit lastig vinden dan kun je altijd de gemiddelde prijs van een oppas bekijken.

Behoud dezelfde routines en regels

Of de kinderen doordeweeks naar de ene ouder gaan en in het weekend naar de ander of blijven wonen bij de ene ouder en op bezoek gaan bij de ander, er verandert veel voor een kind. Dit is waarom het belangrijk is dat de regels en routines hetzelfde zijn bij beide ouders en ook wanneer de oppas er is. Zodra je het huiswerk, de bedtijden en de overige regels en routines hetzelfde houdt zal dit de spanningen en angsten verminderen van kinderen. Dit helpt vooral bij jongere kinderen erg mee met de verwerking van de nieuwe situatie.

Emotionele onderwerpen

Het is een goed idee om de omstandigheden aan je oppas uit te leggen. Laat hen weten of het een moeilijke tijd is geweest voor je kinderen. Geef ze advies over wat ze moeten zeggen als de kinderen moeilijke vragen stellen over de scheiding van hun ouders. Vraag hen om feedback te geven als ze tekenen opmerken dat hun kind het moeilijk heeft vanwege de recente scheiding. Ook is het belangrijk om op gedragsveranderingen van de kinderen te letten, vooral bij tekenen van humeurigheid; droefheid; ongerustheid; problemen op school; problemen met vrienden; eetlust en slaapgebrek.


Al met al is het belangrijkste advies van ons om je kinderen op de eerste plaats te zetten. Ouders moeten niet vergeten dat een scheiding niet alleen een scheiding is van de de liefdesrelatie, maar ook van het hele gezin. Voor kinderen kan dit extra moeilijk zijn, omdat zij in dit gezin zijn opgegroeid en van dit gezin houden. Dit is waarom zij wat extra aandacht nodig hebben en waarom het vinden van de perfecte oppas zo belangrijk is, zodat de oppas hen net nog iets meer kan ondersteunen. Het kan een uitdaging zijn om de perfecte match te vinden tussen het gezin en de oppas, maar hopelijk met behulp van deze tips, zul je snel een geweldige oppas vinden!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan