Welke hond past bij je gezin?

Welke hond past bij je gezin?

Door Babysits, 8 minuten leestijd

Deel:

Welk hondenras past het beste bij je gezin en woonsituatie? Dit kan een moeilijke vraag zijn om te beantwoorden, omdat er veel factoren zijn die een rol spelen. Gelukkig hebben we ons best gedaan om de beslissing voor jou gemakkelijker te maken!

Probeer nu onze honden quiz en ontdek welke honden bij je gezin of situatie passen en heb meer inzicht in de dingen waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een hondenras.

Hoeveel ruimte heb je, welk type huis heb je?

(welke van de volgende afbeeldingen geeft je woonsituatie het beste weer)

type huis

A - Als je in een appartement woont kan het een beetje krap worden als je een grote hond adopteert die veel ruimte nodig heeft om hun energie kwijt te raken. In dit geval is het misschien beter om kleinere hondenrassen te overwegen, maar afhankelijk van de grootte van het appartement en het karakter van de hond is het zeker nog steeds mogelijk om grotere honden te adopteren!

B - Middelgrote honden passen perfect in je situatie! Hier hebben ze genoeg ruimte om te rennen en te spelen. Dit wil echter niet zeggen dat je geen kleinere of grotere hond kunt adopteren!

C - Wauw! Een kasteel echt waar?! Waarom kijk je niet naar grotere hondenrassen, die voldoende ruimte hebben om te ravotten en ronddwalen en je zelfs kunnen helpen om je kasteel te beschermen.

Houd er rekening mee dat het hebben van verschillende woonsituaties je niet uitsluit van het adopteren van honden van een specifiek formaat, maar het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van de hond en hoeveel ruimte hij nodig heeft, bij het kiezen van welk ras je misschien wilt adopteren.

Wat vind je van hondenhaar?

haartype

A - Als je hondenhaar niet erg vindt, heb je veel opties! Als je echter niet de voorkeur geeft aan langharige honden, kan het eenvoudiger zijn om een kortharige hond te adopteren. Deze vereisen over het algemeen minder werk als het gaat om verzorging, (je hoeft hun haar minder vaak te borstelen of te laten knippen), en het kan ook resulteren in minder tijd besteed aan het opzuigen van hondenhaar in het huis.

B - Ahhh hondenhaar! Gelukkig zijn er een aantal rassen die hypoallergeen zijn! Dat betekent dat ze over het algemeen minder haar afschudden en minder effect hebben op mensen die allergisch zijn voor honden. Dit maakt ze ideaal in het geval dat jij of iemand in je gezin allergisch is voor honden of gewoon wanneer je geen grote fan bent van het opruimen van hondenhaar.

C - IT’S SO FLUFFY! Als je heel erg veel van pluizige honden haren houdt dan is het vrij duidelijk dat je moet beginnen met zoeken naar langharige hondenrassen! Gelukkig zijn er veel verschillende honden met lang haar, met verschillende groottes en zelfs die hypoallergeen zijn.

Wat is je energieniveau?

Energieniveau

A - Als je niet extra actief wilt zijn om je hond bij te houden, is het misschien het beste om een hondenras te adopteren dat niet zo veel beweging vereist. Denk hierbij ook na over de ruimte die de hond heeft in je huis om te lopen en te rennen. Mocht dit niet zo groot zijn en heb jij niet veel energie om elke dag lange wandelingen te houden, dan is een hond met een wat lager energielevel wellicht beter om te adopteren.

B - Op zoek naar een wandelvriend, maar niet in de stemming om een marathon te rennen? Dan is het zoeken naar een hondenras met een gemiddeld energieniveau waarschijnlijk het meest geschikt voor jou. Dit zijn honden die in het algemeen het erg op prijs stellen als zij zeker één keer per week naar het park kunnen gaan om te spelen of een langere wandeling nodig hebben.

C - Ben je een sporter? Misschien ben je dan op zoek naar een hond die je bij kan houden! In dit geval moet je kijken naar rassen zoals werkhonden, die oorspronkelijk werden gefokt om dingen te doen zoals jagen, dingen dragen, of ander dergelijk werk. Deze rassen zijn over het algemeen geschikter om met je mee te rennen en hebben mogelijk extra activiteiten nodig om hun levensstijl en energieniveau te ondersteunen.


En? Wat was je eindscore?

Lees hier meer over enkele van onze favoriete hondenrassen op basis van je antwoorden!

Kleine honden

Mopshondje - AAA

De Mopshond vindt het geweldig als hij overal mee naar toe mag met zijn baasje. De hond is dan ook graag onder de mensen en erg kindvriendelijk. Mocht er visite komen dan worden zij vrolijk ontvangen door de Mopshond.

Keeshond- AAB

Ondanks dat de Keeshond van origine een waakhond is, is het ook echt een gezelschapshond. De hond is het liefst heel de dag gezellig bij het gezin en bij zijn baasje. De Keeshond kan ook uitzonderlijk goed overweg met anderen honden. De hond is erg lief, trouw en levendig en vindt het dan ook geweldig om lekker buiten te ravotten met de kinderen.

Cairn terrier- AAB

De Cairn Terrier heeft veel affiniteit met kinderen. De hond is een leuke gezinshond en is altijd in voor een spelletje. Deze hond is een kameraad met iedereen die tijd en aandacht aan hem geeft.

Schattige honden

Maltezer - AAC, ABA, ABB, ABC

Deze kleine rakkers zijn hypoallergeen, vol van energie en zijn hiernaast ook nog eens erg volgzaam en intelligent. Dit hondenras volgt je het liefst de gehele dag. De Maltezer is erg lief voor kinderen en andere honden. Door al die energie zit de Maltezer niet graag stil, maar houdt ook wel erg van knuffelen met zijn of haar baasje.

Samoyed - BCA/BCB/BCC

De Samoyed is een vriendelijke hond voor mens en dieren. Ze zijn dol op kinderen en knuffelen met hun baas. De Samoyed is niet perse een hond met een hoog energiegehalte, maar twee keer per week willen ze wel graag hun energie er helemaal uitrennen.

Beagle - BAC

Als je van een vrolijke, bewegelijke en slimme hond houdt dan zit je bij de Beagle aan het goede adres. Omdat ze zo vrolijk zijn kunnen deze honden ook nog eens goed met kinderen en andere honden opschieten. De Beagle is een echte gezelschapshond.

Honden

Engelse Cockerspaniël - BAC

Deze hond past perfect in een gezin. De hond is erg zachtaardig en aanhankelijk en is graag bij het baasje. Omdat de Engelse Cockerspaniel een echte jachthond is zul je merken dat de hond ook vol energie zit en heel uitbundig kan zijn.

Labradoodle - BAB, BBA, BBB, BBC, CBA, CBB, CBC

De Labradoodle is allergievriendelijk. Hiernaast is de Labradoodle ook kon eens heel erg geschikt als een gezinshond en hulphond. De honden worden ook vaak ingezet als therapiehond voor kinderen met speciale behoeften zoals bijvoorbeeld autisme.

Poedel - BAB, BBA, BBB, BBC, BCA, BCB, BCC

De poedel is een prachtige hond, die uiterst intelligent is en heel sociaal. Zo houdt de poedel van mens en dier. Poedels hebben wel steeds uitdagingen nodig om zich niet te gaan vervelen. Dit is waarom zij vaak helpen als blindengeleidehond of samenwerken met bijvoorbeeld autistische kinderen.

Stoere honden

Boxer - CAC

De boxer is een energieke en erg trouwe hond die lief is voor kinderen. Door de houding van de hond kan de hond soms wat dominant overkomen, maar eigenlijk kan deze hond best goed opschieten met andere honden.

Ierse Setter - CAA

Als je op zoek bent naar een vriendelijke en vrolijke hond die gek is op dieren dan ben je bij de Ierse Setter aan het juist adres. Hiernaast is deze mooie hond ook nog eens zachtaardig en super intelligent!

Engelse Bulldog - BAA

De Engelse Bulldog is erg sterk en heeft veel spieren. Maar laat je niet afschrikken van de bouw van deze hond! Wanneer de honden goed gesocialiseerd zijn, zijn het uiterst lieve honden voor kinderen en honden. Deze hond vindt het heerlijk om te spelen en laat zo zijn energie kwijt.

gezinshonden

Labrador retriever en Golden retriever - CAB

Deze honden zijn zeer geschikt voor het gezin. Het zijn hele lieve honden voor kinderen en andere honden. Hiernaast zijn het ook echte gezelschapshonden. Deze honden houden van spelen en hebben veel energie. De honden zijn geschikt als jachthond, gezelschapshond en zelfs als blinde geleide hond.

Newfoundlander - CCA, CCB

De Newfoundlander is een echte gezinshond die erg aanhankelijk, meegaand en zacht van karakter is. Je moet deze hond echter wel goed opvoeden als het nog een pup is. De honden kunnen goed opschieten met andere honden en kinderen. Maar net zoals de boxer kan de Newfoundlander ietwat dominant overkomen, waardoor het soms niet klikt tussen honden.

Berner Sennenhond- CCC

De Berner Sennenhond is erg aanhankelijk en trouw. Niet alleen voor zijn baasje, maar ook voor kinderen. Toch moet je uitkijken met andere honden, omdat de hond soms erg dominant kan zijn. Zorg er ook voor dat de hond voldoende zijn energie kwijt kan, zodat hij binnenshuis rustig is.

We hebben je hulp nodig!
We doen een beroep op gekwalificeerde professionals in de kinderopvang om zich aan te melden en hun huidige beschikbaarheid op het Babysits-platform bij te werken. Lees meer
Samen willen we degenen ondersteunen die op dit moment helpen en wellicht een gekwalificeerde oppas nodig hebben. Dokters, verpleegkundigen, apothekers en alle anderen die de gemeenschap ondersteunen.
Volg altijd de voorschriften van de lokale overheid op basis van de huidige situatie in jouw regio.