Sterke meiden opvoeden

Sterke meiden opvoeden

Door Babysits, 6 minuten leestijd

Internationale Vrouwendag komt eraan en om dit te vieren, willen we bespreken wat het betekent om sterke meisjes op te voeden en hoe je je dochter of oppaskind kunt helpen om zich zelfverzekerd of op haar gemak te laten voelen.

Het opvoeden van sterke meisjes gaat over het opvoeden van meisjes die in zichzelf geloven, die hun waarde begrijpen en die kritisch denken over de wereld om hen heen. Maar hoe kunnen we deze waarden bij onze dochters inbrengen en hen helpen positieve keuzes voor zichzelf en voor anderen te maken? Om je te helpen deze vragen te beantwoorden, hebben we een lijst samengesteld met tips voor het opvoeden van sterke meisjes die kunnen opgroeien om een gezond, positief leven te leiden.

Moedig haar aan om onafhankelijke beslissingen te nemen over haar leven

Het nemen van beslissingen is een groot (en vaak ontmoedigend) onderdeel van het leven. Als je je dochter toestaat om onafhankelijke beslissingen te nemen over haar leven (zoals welke buitenschoolse activiteiten ze wilt doen of naar welke middelbare school ze wilt gaan), kun je haar helpen zich zelfverzekerder en comfortabeler te voelen in haar besluitvorming vaardigheden naarmate ze groeit tot een volwassen vrouw. Wat zou kunnen beginnen als kleine onafhankelijke beslissingen, zal uiteindelijk leiden tot grotere beslissingen, zoals welke hogeschool of welk carrièrepad ze wilt gaan volgen.

Help haar passies ontdekken

We zijn allemaal gepassioneerd over verschillende dingen, maar het verkennen van die passies in onze jeugd kan krachtig zijn. Rachel Simmons, auteur van Odd Girl Out, legt uit dat "Volledige betrokkenheid bij een activiteit waar een meisje van houdt haar de kans zal geven uitdagingen aan te gaan, wat haar zelfrespect en veerkracht zal vergroten en intrinsieke waarden zal bevestigen in plaats van haar uiterlijk."

Het is prima om te falen

Als we onze dochters willen aanmoedigen avonturiers en risiconemers te zijn, is het belangrijk dat ze weten dat ze mogen falen en fouten mogen maken. Door meisjes te leren dat hun fouten intrinsieke waarde hebben (bijvoorbeeld het vermogen om te leren en te groeien), kunnen ze zich op hun gemak voelen bij het nemen van risico's en buiten hun comfortzone stappen. Door medelevend te zijn met onszelf als we fouten maken als ouders, kunnen we onze kinderen aanmoedigen om een houding van zelfacceptatie en doorzettingsvermogen aan te nemen tegenover tegenspoed.

Je hoeft niet altijd te hulp te schieten

Wanneer ouders het overnemen, neemt het de kans voor meisjes weg om de nodige copingvaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om moeilijke situaties in het leven aan te kunnen. Door je dochter de ruimte en autonomie te geven om bepaalde situaties alleen aan te pakken, leer je haar waardevolle vaardigheden in doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheid.

Word actief!

Sporten tijdens je tienerjaren is in verband gebracht met een betere geestelijke gezondheid op lange termijn tijdens de volwassenheid. En helaas hebben meisjes de neiging om te stoppen met sporten wanneer ze de puberteit bereiken, terwijl jongens vaak het tegenovergestelde doen. Dr. Zhu, universitair hoofddocent bewegingswetenschappen aan de Old Dominion University in Norfolk, Va, ontdekte dat zelfs als kinderen slechts één tot drie dagen per week trainden, er een sterke correlatie was met lagere angst- en depressie snelheden. Dus het aanmoedigen van je dochter om actief te worden en deel te nemen aan een sport is een fantastische manier om geestesziekten te bestrijden en een actieve levensstijl aan te moedigen die ze hopelijk haar hele leven zal behouden. En het is niet nodig om haar bij één ding te houden! Misschien wil ze tapdansen uitproberen en hierna zien of rotsklimmen niet iets voor haar is.

Complimenteer haar voor wie ze is, in plaats van hoe ze eruitziet

We willen onze dochters niet aanmoedigen om het verhaal te geloven dat het uiterlijk boven de persoonlijkheid, vaardigheden en het karakter komt te staan. Gelukkig kan het uitdagen van dit verhaal thuis beginnen. Dus in plaats van je dochter te complimenteren voor haar schoonheid, probeer haar in plaats daarvan een compliment te geven voor haar sterke punten zoals haar empathie, humor of intelligentie. Natuurlijk is het ook geen kwaad om je dochter aan haar schoonheid te herinneren, maar dit zou niet de basis van je lof mogen zijn!

Een studie uit 2016 in het Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology getiteld "Body Dissatisfaction and Its Correlates in 5- to 7-Old Girls: A Social Learning Experiment," onthulde dat dochters de relatie van hun moeder met haar eigen lichaam zullen nabootsen. Dus als je wilt dat je dochter een positieve associatie heeft met haar lichaam en uiterlijk (vooral als ze in haar tienerjaren zit), is het beste wat je kunt doen het goede voorbeeld geven. Als ze ziet dat je je lichaam goed verzorgd door gezond te eten en veel water te drinken, zal ze waarschijnlijk hetzelfde doen. En helaas, als ze hoort hoe kritisch je bent over je uiterlijk, zal ze waarschijnlijk hetzelfde doen door haar eigen uiterlijk te bekritiseren.

Wees niet alleen de "aardige meid"

Er wordt vaak geleerd aan meisjes om 'aardig' te zijn en hoewel dit op het eerste gezicht misschien geen probleem lijkt, kunnen we als we wat dieper graven, zien waarom dit later voor problemen kan zorgen. Een 'aardige meid' zijn, betekent vaak stil, aangenaam en meegaand zijn. Een ‘aardige meid’ zal haar mening voor zichzelf houden en niemand tegenspreken. Het probleem hier is echter dat als ze nog nooit de kans heeft gehad om haar mening te geven toen ze jong was, ze er misschien moeite mee gaat hebben zodra ze volwassen is.

Om dit aan te pakken, kunnen we onze dochters de waarde van hun stem leren. Dus als ze een idee uitdrukt of een suggestie doet, luister dan naar haar en neem haar serieus. Dit zal haar niet alleen machtigen, maar het zal er ook voor zorgen dat ze weet dat ze met je kan praten over belangrijke kwesties naarmate ze ouder wordt. Het is ook belangrijk dat ze weet dat ze het niet altijd eens hoeft te zijn met haar ouder(s) en dat het soms niet erg is om boos te zijn. Hoewel dit contra-intuïtief klinkt, kan het vermogen om meningsverschillen te herkennen meisjes leren om kritische denkers te zijn en hun eigen inbreng te waarderen. Natuurlijk moeten ze wel leren om hun mening op een respectvolle manier te brengen.

Beperk haar blootstelling aan media

Door beperkingen te stellen aan de hoeveelheid tijd die je dochter online doorbrengt, kunnen de negatieve effecten van het gebruik van digitale media worden beperkt. Diane Levin, Ph.D., legt uit dat: "Naarmate tieners ouder worden, mediaberichten voorbij zullen komen, door vanaf het begin regels en routines te hebben voor je dochter, kan het haar helpen om haar eigen ervaringen te beheersen naarmate ze ouder wordt.” Door openlijk met je dochter te praten over negatieve online mediaberichten (zoals advertenties, influencers, cyberpesten enz.) kan je haar helpen de inhoud die ze ziet te verwerken en te begrijpen en hopelijk haar aanmoedigen om kritisch en onafhankelijk na te denken over wat het betekent.

Houd eindeloos van haar

Ten slotte, het belangrijkste wat je kunt doen voor je dochter is om eindeloos van haar te houden. Als je dat doet, dan kunnen we er vanuit gaan dat je al op de goede weg bent!