Leg het virus uit aan kinderen

Leg het virus uit aan kinderen

Door Babysits, 5 minuten leestijd

Hoe leg je iets uit aan je kinderen waar je geen controle over hebt? Wij van Babysits zijn van mening dat het uitleggen van belangrijke zaken zoals het Covid-19 virus op een kindvriendelijke manier kan worden gedaan. Als je kinderen oud genoeg zijn om te begrijpen wat er gebeurt, hebben ze waarschijnlijk al gehoord van het virus op school of in de kleuterklas. Daarom is het van cruciaal belang dat ouders het hun zo uitleggen dat ze de urgentie en de beschermende maatregelen begrijpen zonder ze onnodig bang te maken. Hier zijn onze tips:

Stel ze vragen

Voordat je met hen over het coronavirus of de implicaties ervan praat, moet je proberen uit te zoeken wat en hoeveel ze al hebben gehoord en weten. De hoeveelheid vals nieuws en valse informatie kan behoorlijk hoog zijn. Vooral als kinderen op social media dingen over het virus lezen of informatie horen van hun klasgenoten. Stel hen vragen over wat ze al hebben gehoord, wat hun leraren hen op school hebben uitgelegd of wat voor vragen ze nog hebben. Dit kan ook het moment zijn waarop je hen moet uitleggen waar het coronavirus is ontstaan ​​en wat dit betekent met betrekking tot xenofobie en racisme. Veel mensen uit Oost-Azië hebben ervaren dat veel mensen naar hen staarden of de schuld gaven voor de uitbraak van het virus. Het is belangrijk om je kinderen uit te leggen waarom dat niet klopt en dat solidariteit nu belangrijker is dan ooit. Ten slotte, zorg ervoor dat je hen laat weten dat je altijd openstaat voor hun vragen, ongeacht hoeveel vragen ze ook hebben.

Leg uit wat een virus is

Om kinderen de urgentie te laten begrijpen met betrekking tot verhoogde maatregelen voor hygiëne en sociale afstand, is het cruciaal voor hen om te begrijpen wat een virus is en hoe het zich verspreidt. Bij het zoeken naar online uitleg zijn artikelen en video's lang, ingewikkeld en vaak vol met medische termen die moeilijk te begrijpen zijn, vooral voor kinderen. Hier is een eenvoudige uitleg:

Een virus is een heel, heel klein en onzichtbaar iets dat graag via de lucht tussen mensen reist. Sommige van deze kleine organismen, ook wel virussen genoemd, zijn goed en doen mensen geen kwaad, andere zijn slecht en maken mensen juist ziek. Het Coronavirus is één van die virussen die mensen ziek kan maken. Een groot probleem van een virus is dat het van je lichaam naar het lichaam van iemand anders gaat zonder dat iemand het merkt. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn en er alles aan doen om onszelf en anderen te beschermen, zodat zo min mogelijk mensen ziek worden.

Bron: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Stel ze gerust

Nadat we hebben uitgelegd wat een virus is en hoe het mensen kan schaden, is het cruciaal om hen ervan te verzekeren dat ze veilig zijn in hun omgeving. Leg hen uit dat het coronavirus vooral gevaarlijk is voor oudere mensen of chronisch zieke mensen. Dit zal hen ook helpen te begrijpen waarom bezoeken aan het huis van de opa’s en oma’s, kinderopvang, school en andere sociale interacties mogelijk moeten worden overgeslagen en uitgesteld.

Leg de maatregelen uit

Veel volwassenen, laat staan kinderen, voelen zich machteloos en overweldigd door de situatie. Om wat controle terug te krijgen, kun je samen met je gezin de maatregelen volgen. Van je handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog tot de beslissing om thuis te blijven, er zijn veel dingen die je kunt doen. In dit artikel hebben we enkele kindvriendelijke tips en informatie verzameld over hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt. Als je binnen blijft, moet je ook aan je kinderen uitleggen waarom het belangrijk is en hoe het kan voorkomen dat de kleine organismen tussen menselijke lichamen reizen.

Een supereenvoudig experiment gedeeld door leraar, Amanda Lorenzo, uit Florida, laat kinderen zien hoe hun handen wassen met zeep het virus van hun handen kan verwijderen. Het enige wat je nodig hebt is een kom gevuld met water, wat peper en zeep:

Hoe leg je een virus uit

Je kunt ze uitleggen hoe de kleine stukjes gemalen peper de organismen van het virus zijn die zich op hun handen verspreiden als ze ze niet regelmatig wassen. Zeep is echter hun beste vriend en helper! Laat ze zien hoe de gemalen peper van hun vinger weg beweegt zodra ze er wat zeep op doen. Dat is precies hoe het virus van hun handen verdwijnt wanneer ze het op de juiste manier hun handen wassen.

Laat ze alternatieven zien

Hoe onzeker of eng de huidige situatie ook is, het is belangrijk om positief te blijven en van deze gelegenheid gebruik te maken om je kinderen de zegeningen van de digitale en verbonden wereld van vandaag te laten zien. Of het nu een videogesprek is met de opa’s en oma’s, een online yogales voor kinderen is of een bijles op afstand, er zijn eindeloze mogelijkheden om internet te gebruiken om in contact te blijven met de wereld.

Houd een dagelijkse routine aan

Last but not least, raden we je aan om een dagelijkse routine te volgen, vooral wanneer je binnen blijft en sociale afstand neemt. Sta ‘vroeg’ op, kleed je 's ochtends aan en begin je dag zoals gewoonlijk. Als je kinderen al naar school gingen, hebben ze nu hoogstwaarschijnlijk wat huiswerk en leermateriaal meegekregen om te maken. Voorzie hen van een speciale werkruimte met alle benodigde materialen zoals pennen, papier, leermateriaal en een rustige omgeving. Zorg ervoor dat ze begrijpen dat het geen verlengde schoolvakantie wordt, maar een tijd waarin we ons moeten aanpassen aan nieuwe leeromgevingen thuis.


Over het algemeen is het belangrijk om het evenwicht te bewaren tussen hen informeren over wat ze moeten weten en ervoor zorgen dat ze niet onnodig bang of bezorgd zijn. Het is voor iedereen een onzekere tijd, maar we geloven dat het ook een kans is om nieuwe routines te leren, positief te blijven en samen als gezin te groeien. Als je meer inspiratie nodig hebt over hoe je je tijd voor sociale afstand thuis kunt doorbrengen, bekijk dan onze doe-het-zelf- en knutselideeën, evenals onze kindvriendelijke recepten!