Het opstellen van het oppas tarief

Het opstellen van het oppas tarief

Door Babysits, 4 minuten leestijd

Deel:

In het vorige artikel over het oppas tarief in Nederland zagen we dat er een klein verschil van €0,66 te zien was in het oppas tarief per regio.

Ben je benieuwd naar het gemiddelde oppas tarief per regio in Nederland? Lees dan snel het community artikel 'Het oppas tarief deel 1'. In dit artikel geven wij tips over hoe je het best een oppas tarief kunt samenstellen en waar je allemaal op moet letten.

Minimumloon per 1 januari 2019

Bij het samenstellen van het oppas tarief is het belangrijk om allereerst naar het minimumloon te kijken. Hierbij zie je wat een persoon met een bepaalde leeftijd minimaal moet verdienen. Voor 15- tot en met 18-jarigen is een bedrag tussen de €3,15 en €5,25 per uur een goede richtlijn voor het oppaswerk ( bron: Rijksoverheid, 2019 ). In de onderstaande infographic krijg je een goed overzicht over wat het minimumloon per leeftijd is. Houd er wel rekening mee dat dit het minimum uurtarief is. Factoren zoals kennis, ervaring en extra werkzaamheden kunnen het gemiddelde uurtarief verhogen.

Kennis en ervaring

Als ouder bepaal je natuurlijk zelf of je kiest voor een oppas met ervaring of kiest voor een oppas die een hart heeft voor kinderen, maar nog weinig ervaring heeft met het oppaswerk. Kennis en ervaring hoeft niet altijd leeftijd gerelateerd te zijn. Een oppas van 21 jaar kan namelijk net zoveel oppas ervaring hebben als een 16-jarige.

Uiteindelijk gaat het erom waar de ouder zich fijn bij voelt. Als ouder kan je kiezen voor een oppas met minder ervaring en hier per uur wat minder voor betalen. Of je kan kiezen om wat meer te betalen voor een oppas, omdat diegene 2 jaar ervaring heeft en over bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent het Gedrag beschikt.

Wat zijn de werkzaamheden van een oppas?

Naast dat een oppas zorgt dat de kinderen het naar hun zin hebben en dat hen niks overkomt kan een oppas ook extra werkzaamheden verrichten. De oppas en de ouders kunnen in overleg bespreken wat voor extra taken een oppas op zich kan nemen. Dit kan de prijs van het oppassen daarentegen wel flink verhogen.

Huishoudelijke klussen

Soms vinden ouders het fijn dat een oppas wat huishoudelijke klussen doet tijdens het oppassen. Denk hierbij aan stofzuigen, koken en/of het opruimen van het huis. Als een oppas hier geen bezwaar op heeft kan de oppas dit zeker uitvoeren. Wel mag de oppas hier wat extra’s voor vragen. Het zijn per slot van rekening extra taken die een oppas uitvoert.

Huiswerkbegeleiding

Is de oppas goed in rekenen of misschien wel geschiedenis? Als het oppaskind hulp nodig heeft kan een oppas, naast de algemene oppas taken, ook helpen met het huiswerk van het oppaskind.

Ophalen en brengen

Je kan als ouder afspreken met de oppas dat hij/zij de kinderen ophaalt en brengt. Zo kan een oppas de kinderen van school halen en ze daarna brengen naar bijvoorbeeld het voetbalveld. Niet alle oppassen zijn zo flexibel. Dit is waarom een oppas ook voor deze werkzaamheden iets extra’s mag en kan vragen bovenop het minimumloon.

Op de huisdieren passen

In 2017 hadden maar liefst meer dan 4 miljoen huishoudens in Nederland een huisdier. Er is dus een grote kans dat een oppas te maken krijgt met huisdieren. Een extra taak die een oppas op zich kan nemen is het zorgen voor deze huisdieren. Denk hierbij aan de honden uitlaten, de kattenbak verschonen, haren borstelen of de huisdieren verzorgen en eten geven.

Oppas tijden

Het oppas tarief kan per dagdeel verschillen. Veel ouders betalen een oppas overdag iets meer dan wanneer een oppas alleen ‘s avonds werkt. ‘S avonds liggen de kinderen namelijk vaak al te slapen en hoeft de oppas er alleen te zijn voor het geval dat het oppaskind wakker wordt. Zodra oppassen na 00:00 uur middernacht nog moeten werken krijgen zij vaak weer wat extra bovenop het uurtarief.

Meerdere kinderen

Moet de oppas op meerdere kinderen passen? Dan kan het oppas tarief per uur hoger uitkomen. Dit is niet meer dan logisch aangezien de oppas verantwoordelijk is voor meerdere kinderen en zijn/haar aandacht moet verdelen.

Leeftijd van de kinderen

Zijn de kinderen nog jong en hebben ze nog veel begeleiding nodig? Dan is het oppas tarief normaal gesproken hoger dan wanneer de kinderen wat ouder zijn. Het scheelt namelijk veel werk als de kinderen al wat ouder zijn en al meerdere dingen zelfstandig kunnen doen, zoals bijvoorbeeld naar het toilet gaan.

Neem snel een kijkje naar de onderstaande infographic en weet wat een oppas extra kan vragen bovenop het minimumloon!

uurtarief

Het oppas tarief per uur moet tussen een ouder en de oppas worden besproken. Kijk naar de kennis, ervaring en de leeftijd van de oppas en bespreek de extra werkzaamheden die de oppas zal verrichten. Zo komen jullie samen op het goede oppas tarief!