Impact van technologie op kinderen

Impact van technologie op kinderen

Door Babysits, 3 minuten leestijd

Technologie is tegenwoordig verbluffend. Er is een apparaat of app voor bijna elke taak of vraag waarover je meer wilt weten. Onze generatie is heel erg afhankelijk van technologie geworden. Maar de vraag is of onze kinderen hier vroeg aan moeten worden blootgesteld of moeten we proberen het gebruik van dergelijke apparaten tot een minimum te beperken? Hier zijn enkele voor- en nadelen:

Voordelen:

  • Taalvaardigheid

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van bepaalde apps op tablet apparaten de vocabulaire van kinderen kan verbeteren. Tablets kunnen zelfs het taalgebruik en de sociale interactie van kinderen stimuleren.

  • Geïntegreerde testen

Ouders kunnen visueel de verbeteringen zien in de academische vaardigheden van hun kinderen. Via apps die wiskunde leren, kunnen ze bijvoorbeeld duidelijk zien of hun kinderen elke week beter wordt in wiskunde en waar ze misschien extra hulp nodig hebben.

  • Contact

Het belangrijkste voordeel van een kind met een smartphone is contact. Ouders kunnen altijd en overal contact opnemen met hun kind. Is er een ongeluk gebeurd of is een kind vermist dan kunnen de ouders de smartphone ook gebruiken om de locatie van hun kind te volgen.

  • Toekomstige voorbereiding

Technologie wordt alleen maar groter! Als je je kind toestaat om een smartphone of apparaat te gebruiken, zal je kind zeker klaar zijn voor zijn of haar toekomst op school en/of op het werk.

Nadelen:

  • Fysieke activiteit

Smartphones en tablets moedigen kinderen aan om heel de dag binnen te zitten. Dit is een grote zorg voor ouders. Dit leidt tot geen creativiteit, geen ‘face-to-face’ sociale interactie en geen fysieke inspanning! Probeer enkele van deze leuke activiteiten om je kinderen aan te moedigen hun apparaten aan de kant te leggen.

  • Online veiligheidsrisico's

Cyberveiligheid is een grote zorg voor veel ouders. Kinderen die een smartphone of tablet gebruiken, lopen een groot risico, vooral als ze sociale media-apps mogen gebruiken.

  • Stimulerend

Het is belangrijk om 30 minuten voor het slapengaan geen smartphone, tablet of laptop meer te gebruiken. Deze apparaten maken ** onze hersenen namelijk wakker. Dit zorgt ervoor dat kinderen te alert zijn om op tijd in slaap te vallen om de volgende dag weer fris en fruitig op te kunnen staan voor school.

  • Verslavend

Te veel tijd online kan ertoe leiden dat kinderen afhankelijk worden van technologie. Dit kan soms leiden tot verslaving. Ouders moeten een bepaalde hoeveelheid schermtijd kiezen om ervoor te zorgen dat kinderen niet volledig afhankelijk zijn van deze apparaten.

Hopelijk kunnen deze voor- en nadelen ouders helpen een weloverwogen beslissing te nemen wat betreft of de kinderen een apparaat of smartphone moeten hebben. Een gezond evenwicht is vaak het beste.