Hoe kunnen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Op deze pagina worden veelgestelde vragen beantwoord. Kijk altijd eerst hier of je vraag er bij staat.

Heb je een vraag over het platform Oppassen.nl en kan je het antwoord niet op deze website vinden? Dan horen wij dit graag van je via het klantenservice contactformulier.

Wij controleren regelmatig op ongewenste inhoud. Als wij horen van niet betrouwbare gebruikers, dan halen wij deze direct van onze platform af. Ouders en oppassen moeten echter zelf een selectie maken. Dit houdt in dat ouders en oppassen zelf verantwoordelijk zijn voor het maken van een nauwkeurige selectie en het interviewen. Wij zijn geen bemiddelings- of gastouderbureau en bieden slechts een internetplatform aan, waarmee wij het contact tussen ouders/verzorgers en oppas-aanbieders faciliteren.

Wij raden ouders aan eerst vooraf een gesprek aan te gaan met de geselecteerde oppassen, referenties na te bellen en daarna de beste keuze te maken.

Wij raden oppassen ook aan eerst goed kennis te maken met een ouder waarvan zij een reactie krijgen of wanneer zij op een profiel reageren. Doe dit bij voorkeur in een openbare ruimte en neem iemand mee naar de eerste kennismaking.

Communiceer, voor je eigen veiligheid en bescherming, alleen via Oppassen.nl. Alleen dan is jouw ervaring zo positief en veilig mogelijk. Lees meer op onze Vertrouwen & Veiligheid pagina.

U kunt in bepaalde gevallen voor een geregistreerd gastouder kinderopvangtoeslag aanvragen. Bekijk voor meer informatie hierover de website van de belastingdienst. In 2016 kon je over maximaal 230 uur per maand en €5,52 per uur (bij een hoger uurtarief krijg je relatief minder toeslag) toeslag krijgen.

Oppassen.nl is geen bemiddelings- of gastouderbureau. U maakt alle afspraken en daarmee ook over de betaling met de gastouder en het gastouderbureau zelf.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) schrijft hier over:

De informele oppas:

Voor één kind is een bedrag tussen de 4 en 6 euro per uur redelijk. Deze vergoeding is alleen voor het oppassen. Als uw kind veel aandacht vraagt, kan dit bedrag aan de lage kant zijn. Voor twee kinderen wordt vaak een bedrag van 6 tot 8 euro per uur aangehouden. Bij drie of meer kinderen kunt u uitgaan van 8 tot 10 euro per uur.

Een scholier als oppas

Een scholier die 's avonds oppast, kunt u een vast bedrag per avond geven of een bedrag per uur. Een bedrag van 2,65 tot 4 euro per uur is dan redelijk. Na middernacht (of na 0.00 uur) kunt u het dubbele tarief afspreken. Blijft de oppas slapen, dan kunt u een bedrag voor de nacht afspreken. Bijvoorbeeld een tarief voor 2 of 3 uur. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas. Maar ook of de kinderen al in bed liggen als de oppas komt, of de oppas ze naar bed moet brengen.

Leeftijd van de oppas

Bij het vaststellen van het uurtarief kunt u ook rekening houden met de leeftijd. Voor een 15-jarige scholier is 4 euro per uur veel meer dan voor een 21-jarige student. Het minimumloon verschilt ook tussen deze leeftijden. Voor het bepalen van een uurtarief voor de oppas kunt u ook uitgaan van het minimumloon. Als kinderopvang via een officiële gastouder als arbeid wordt gezien, zou de gastouder minimaal het bruto minimumloon moeten verdienen.

Regeling dienstverlening aan huis

"U valt onder de Regeling dienstverlening aan huis als een particulier u maximaal 3 dagen per week inhuurt voor werkzaamheden voor zijn huishouden." Bron: Rijksoverheid.nl

Gastouder

Een gastouder mag zelf bepalen hoeveel zij rekent. Ouders krijgen echter subsidie over een maximaal uurtarief. Bekijk voor meer informatie op de maximaal uurtarief pagina van de belastingdienst.

Wij doen ons uiterste om te zorgen dat iedereen aan wie je een reactie stuurt, jou ook beantwoordt. Ondanks onze inspanningen reageert niet iedereen op al zijn of haar ontvangen reacties. Dit verschilt echter van gebruiker tot gebruiker.

Wij proberen dit beter te maken door de ouder eerst een email te sturen. Indien zij niet reageren op de email, krijgt deze automatisch een herinnering per email. Je kunt via de reactie pagina zelf ook een herinnering sturen. Kijk daarnaast ook zeker bij het profiel waar je op reageert wat het percentage beantwoorde berichten en de gemiddelde reactiesnelheid is.

Een oppas is niet beschikbaar terwijl hij/zij in het profiel wel aangeeft beschikbaar te zijn om op te passen.

Wij proberen er alles aan te doen om de gegevens van oppassen zo duidelijk en correct mogelijk weer te geven. Echter hebben wij geen controle op de juistheid van de beschikbaarheid van oppassen, want dit kan ieder moment veranderen.

Wat wij er in ieder geval aan doen is oppassen laten weten de beschikbaarheid zo juist mogelijk aan te geven op hun profiel. Mochten zij steeds op andere momenten beschikbaar zijn, dit dan zo duidelijk in hun profielomschrijving aan te geven.

Voor oppassen en gastouders is dit platform geheel gratis.

Voor het contact opnemen met oppassen vragen wij ouders een kleine vergoeding. Bekijk hiervoor onze tarieven pagina. In ruil hiervoor sturen wij een gratis SMS bericht als je op een oppas reageert, hebben wij een e-mailservice en blijven wij ons platform constant verbeteren. Een oppas gevonden? Of heb je geen interesse meer in onze dienstverlening? Dan kun je het premium account opzeggen.

Oppassen.nl verdient niks aan de oppassen.

Oppassen mogen hun verdiensten geheel zelf houden. Ouders rekenen gewoon zelf met de oppas af.

Kan ik nog een bericht sturen naar een oppas als mijn premium account verlopen is?

Ja, ook nadat jouw premium account is verlopen, kun je blijven reageren op reacties die je al had verstuurd met het premium account. Hier heb je immers al voor betaald.

Heb je een Premium account? Dan kun je deze opzeggen via de account status pagina. Let op dat wanneer je jezelf uitschrijft, er nog een laatste incasso kan plaatsvinden. Dit komt omdat wij pas achteraf incasseren. Indien jouw nieuwe maand bijvoorbeeld net vorige week is ingegaan, kan het zijn dat het maandbedrag hiervoor nog geïncasseerd moet worden. Echter, er worden géén nieuwe kosten meer in rekening gebracht.

Als je nog dagen tegoed hebt van het premium account, kun je deze na opzegging van je premium account uiteraard nog gebruiken.

Mocht het opzeggen van het premium account niet lukken, neem dan contact op met de klantenservice.

Je kunt zowel je account verwijderen als je profiel deactiveren. Om je profiel te deactiveren, log je in en ga je naar jouw profiel pagina. Klik hier op "Deactiveren".

Wil je jouw gehele account verwijderen? Dat kan. Log in en ga naar de instellingen pagina. Onderaan deze pagina klik je op "Verwijder mijn account". Dit verwijdert tevens jouw profiel. Ook komen eventuele dagen tegoed van jouw premium account te vervallen.

Ik heb mijn profiel verwijderd, maar mijn voornaam staat nog wel in zoekmachines vermeldt?

Om te zorgen dat jij snel met de community in contact komt, hebben wij jouw actieve profiel/ oproep doorzoekbaar gemaakt. Deze wordt dus ook opgenomen in zoekmachines zoals Google.

Geen zorgen, als jij je profiel van ons platform verwijdert, dan wordt dit ook in zoekmachines zoals Google verwijderd. Let op dat zoekmachines niet elke dag alle pagina's controleren op veranderingen. Als jij je profiel dus van dit platform verwijdert, dan kan het soms tot 4 weken duren voordat deze ook weg is uit de zoekmachines.

Nee, het zoeken naar een oppas of oppaswerk kun je alleen zelf doen, via ons platform. Wel proberen wij het elke dag zo makkelijk mogelijk voor jou te maken om aan een oppas of oppaswerk te komen. Wij raden ouders aan om een goede selectie aan oppassen te maken die aan het door jou gewenste profiel voldoen. Als je dit gedaan hebt, reageer dan op deze oppassen. Vervolgens maak je zelf een afspraak met één of meerdere oppassen om te kijken welke oppas het meest betrouwbaar is en aan jouw wensen voldoet.

Snel aan oppaswerk komen? Doe dan het volgende:

  • Je meldt je snel aan;
  • Je vult je gegevens in;
  • Upload je foto;
  • Pak je agenda en geef aan wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet;
  • Klaar!

Houd je telefoon en mailbox in de gaten, want oppasgezinnen die jou nodig hebben, sturen jou een bericht. Je krijgt in dat geval een mail en (indien je een mobiele telefoonnummer ingevuld hebt) een sms bericht. Zo makkelijk gaat het.

Jij bent je eigen baas: bepaal zelf bij welk gezin je wilt oppassen, hoeveel je wilt verdienen en wanneer je wilt oppassen.

Let op: beschikbaarheid!

Op een kalender op Oppassen.nl geef je aan wanneer je wel en niet beschikbaar bent. Die kalender moet je goed bijhouden. Want als je niet aangeeft dat je aan de slag wilt, gebeurt er natuurlijk niks.

De reden hiervoor is dat wij in de website veel veiligheidsmaatregelen hebben ingebouwd om te helpen je informatie veilig te houden. Wanneer je buiten Oppassen.nl om communiceert, loop je deze beveiligingen mis en loop je een groter risico op fraude en andere veiligheidskwesties, zoals phishing.

Op onze website hanteren wij een Fair Use policy voor het aantal verstuurde reacties en stellen wij een limiet om SPAM te voorkomen en eventueel ander misbruik. Op deze manier hopen wij dat gebruikers gerichter mensen gaan benaderen en dat de reacties die verstuurd worden kwalitatiever zijn. Op deze manier geven wij iedereen een kans.