Word zindelijk met een plaswekker

Word zindelijk met een plaswekker

Door Babysits, 3 minuten leestijd

Is jouw kleine nog niet zindelijk en plast hij/zij regelmatig nog in bed? Natuurlijk hoort het erbij, maar op een bepaalde leeftijd verwacht je toch echt dat jouw kleine zindelijk wordt. Maar wat is nu eigenlijk een normale leeftijd om zindelijk te worden? En hoe kun je dit oplossen door middel van een plaswekker? In dit artikel leggen wij dit haarfijn uit!

Wat is de gemiddelde leeftijd om zindelijk te worden?

Het zindelijk worden duurt bij het ene kind wat langer dan bij de ander, maar op een gegeven moment horen zij dit wel te hebben geleerd. Als een kind van een jaar of vijf of zes nog steeds rond de twee keer per maand in zijn/haar bed of broek plast, wordt er gesproken over bedplassen. Maar ook wanneer een kind van zeven jaar of ouder minstens één keer per maand ‘s nachts in bed plast. Hierbij worden natuurlijk de kinderen uitgesloten die niet zindelijk zijn door medische redenen.

Wat is een plaswekker?

Is jouw kleine nog niet zindelijk? Dan kan je rond de zes jaar de plaswekker uitproberen. De plaswekker bestaat uit een wekker en een broekje. Deze zijn op elkaar aangesloten. Wanneer het broekje nat wordt gaat het signaal van de wekker af. Door het geluid van de wekker zal jouw kleine wakker schrikken en automatisch zijn/haar sluitspier van de blaas afsluiten. Hierna kan je in actie komen en samen met jouw kleine naar het toilet gaan om te gaan plassen. Via de plaswekker raakt jouw kleine gewend om wakker te worden wanneer zijn/haar blaas vol is. Langzamerhand zal jouw kleine leren om zindelijk te worden.

Routine voor de plaswekker

Allereerst is het belangrijk dat jouw kleine zelf ook heel graag zindelijk wil worden. Zodra deze motivatie er is kan je aan de slag gaan met de plaswekker. Het is aangeraden om jouw kleine eerst goed uit te leggen wat de plaswekker is en waarom het gebruikt wordt. Leg uit dat de wekker lawaai gaat maken als hij/zij moet plassen in de avond en dat jullie daarna naar het toilet zullen gaan om te plassen. Het is belangrijk dat wanneer de wekker afgaat jij samen met jouw kleine de wekker uitzet en naar het toilet loopt. Probeer te voorkomen dat jouw kleine nog half ligt te slapen tijdens het bezoek aan het toilet. Hij/zij moet namelijk goed begrijpen wat er aan de hand is en echt door hebben dat hij/zij moet plassen en daarom op het toilet zit.

Geef complimenten!

Het is altijd handig om een overzicht bij te houden met de ontwikkeling van jouw kleine. Zie je dat het al steeds iets beter gaat? Geef dan een groot compliment aan jouw kleine! Zo krijgt hij/zij meer zelfvertrouwen en wordt het steeds leuker om naar het toilet te gaan. Het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met kleertjes.com. Meer leuke blogs van kleertjes.com vind je hier.