Tips voor ouders

Tips voor ouders

Een geschikte oppas zoeken: dit moet je weten

 • Plaats een oproep met een zo duidelijk mogelijke functieomschrijving. Vertel hierin wat je zoekt en wees zo specifiek mogelijk.
 • Maak uit de reacties een selectie en maak telefonisch een afspraak. Bevalt dit? Nodig de oppas dan uit bij jullie thuis waar je kind bij is. Wij screenen oppassen niet, je bent zelf dus verantwoordelijk voor het selecteren en interviewen.
 • Houd er rekening mee dat de oppas vaak zelf ook iemand mee neemt. Een van de ouders bijvoorbeeld. Dit is voor de veiligheid van de oppas.
 • Is je kind enthousiast en voelt het goed? Bel dan eerst nog even de referenties van de oppas na.
 • Is je kind nog jong (bijvoorbeeld jonger dan 5 jaar) en wil je dat de oppas je kind ophaalt van school? Stel de oppas dan eerst voor aan de juf en andere ouders op het schoolplein.
 • Veel ouders zoeken een oppas die van meerdere markten thuis is. Bijvoorbeeld een oppas die ook kan schoonmaken of koken. Wees je er echter van bewust dat een leuke, creatieve oppas op wie je kinderen dol zijn niet altijd hetzelfde is als een huishoudelijke hulp. Hoewel dit soms natuurlijk wel zo kan zijn.
 • Heb je vaak en onregelmatig een oppasstudent nodig? Zoek dan niet naar één, maar meerdere oppassen. Twee of drie oppassen een halve dag is daarbij beter, omdat ze dan voor elkaar in kunnen vallen bij tentamens en wisselende roosters.
 • Als jij goed voor de oppas bent, zijn ze dit ook voor jou.

De oppas komt voor het eerst

Komt de oppas vanavond voor het eerst? Jij maakt je daar waarschijnlijk meer zorgen om dan je kind. Dit zijn onze tips voor jou:

 1. Zorg dat je al een keer eerder kennis hebt gemaakt met de oppas. Verzeker jezelf met wie je te maken hebt.
 2. Voorzie in iets speciaals voor je kind: spelletje, ijsje, zakje chips of een dvd. Het is feest!
 3. Zorg dat de oppas er ruim op tijd is! Zo kunnen jullie rustig:
  • Nog even informatie uitwisselen
  • Kan de oppas al met je kind spelen, terwijl jij nog thuis bent.
 4. Leg een lijstje klaar met mobiele telefoonnummers, slaaprituelen en eventueel medicatie.
 5. Leid de oppas goed rond door het huis: meterkast, reserve kleding, reserve beddengoed, EHBO-doosje, zaklamp, koelkast, ...
 6. Houd het afscheid met je kind kort.

Subsidie voor je oppas

Voor een 'normale' oppas krijg je geen subsidie. Voor een geregistreerd gastouder echter wel. Een gastouder heeft onder andere cursussen gevolgd, heeft een verklaring omtrent het gedrag (VOG) en is aangesloten bij een gastouderbureau. Lees meer over de kinderopvangtoeslag op de site van de belastingdienst.

Contactmoment

Wij raden alle ouders sterk aan om altijd vooraf kennis te maken met de oppas en om de oppas aan de kinderen voor te stellen. De oppas raden wij aan om op een openbare plek af te spreken of anders een (andere) volwassene mee te nemen naar de afspraak. Zo kan er veilig kennis gemaakt worden.

Zie elkaar zo vaak als nodig is voordat er voor het eerst wordt opgepast, zodat jullie je beide prettig voelen. Het is ook aan te raden de oppas eerst een keer op te laten passen wanneer jullie thuis zijn. Zo kan iedereen aan elkaar wennen en kan de oppas nog wat vragen stellen als jij thuis bent. Een oppas buitenshuis? Ga dan altijd eerst een paar keer kijken voordat je kind er daadwerkelijk wordt opgevangen.

Oppassen.nl heeft een privé-berichtensysteem voor de communicatie tussen gebruikers. Het is essentieel om je communicatie alleen rechtstreeks op Oppassen.nl te houden. Alleen dan is jouw ervaring zo positief en veilig mogelijk. Het is praktisch onmogelijk voor ons om je te kunnen helpen als de communicatie offline gebeurt en we er geen bewijs van hebben.

Intakeformulier oppas

Gebruik dit formulier voordat de oppas voor het eerst gaat oppassen, zodat de oppas tijdens het oppassen niet tegen problemen aanloopt.

Naar het intakeformulier

Meer tips ontvangen?