De eerste keer dat de oppas komt

De eerste keer dat de oppas komt

Door Babysits, 4 minuten leestijd

Het is voor ouders vaak zenuwslopend om de kinderen voor het eerst bij een oppas achter te laten. Lees daarom snel de volgende tips om deze spannende stap gemakkelijker te maken voor zowel jezelf als je kinderen!

Vind een oppas die je vertrouwt en leer ze beter kennen

Bij het gebruik van het Babysits platform, is het belangrijk om gedetailleerde profielen, die ook een profielfoto bevatten, te vinden en te contacteren. Wat zijn hun kwalificaties? Hoeveel ervaring hebben ze? Passen ze bij de waarden en normen van jullie gezin? Uitgebreide profielen zijn veel betrouwbaarder. Voel je niet bezwaard om de potentiële oppas veel vragen te stellen. Als de oppas het werk serieus neemt, zal hij of zij je graag helpen met het beantwoorden van je vragen. Na het eerste contact via de Babysits-berichten systeem, kan je een keer telefonische of in een openbare gelegenheid met de oppas afspreken. Zo leer je de oppas beter kennen en kan je zien of hij of zij de perfecte match is voor jouw gezin.

Informeer je kinderen op tijd over de oppas

Het is belangrijk je kinderen op tijd op de hoogte te brengen van de geplande oppasafspraak. Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar kinderen hebben ook tijd nodig om zich voor te bereiden! Overweeg daarom ook om de oppas van tevoren een keer aan de kinderen voor te stellen. Op de dag van de oppasafspraak zullen je kinderen de oppas herkennen waardoor ze zich sneller op hun gemak zullen voelen. Maak de kinderen enthousiast over het hebben van een oppas, benadruk hoeveel plezier ze samen zullen hebben!

Vraag de oppas om iets vroeger te beginnen

Op de dag van de eerste oppasafspraak, is het aan te raden om de oppas een of twee uur eerder te laten beginnen. Dit geeft je kinderen de kans om even te wennen aan de nieuwe oppas, voordat je daadwerkelijk de deur uit gaat. Moedig de oppas en jouw kinderen aan om alvast een spelletje te spelen terwijl jij nog in de buurt bent. Vergeet niet dat het opbouwen van relaties tijd kost, dus forceer het niet te veel! Het spelen van een spelletje met de oppas, is een goede afleiding voor je kinderen. Hierdoor wordt het moment, dat jij daadwerkelijk het huis verlaat, gemakkelijker voor hen.

Wees voorbereid op noodsituaties

Noodsituaties zijn meestal een zeer zeldzame gebeurtenis, maar het is absoluut noodzakelijk dat alle oppassen weten wat ze moeten doen in het geval van een noodsituatie. Bespreek met de oppas wat ze moeten doen als bepaalde situaties zich voordoen. Maak een lijst met contactnummers en leg uit wanneer elk nummer gebruikt moet worden. Zet ook zeker het nummer van de hulpdiensten, jouw telefoonnummer en het telefoonnummer van bijvoorbeeld jouw ouders op de contactlijst.

Verstrek benodigde informatie

Elk gezin heeft verschillende regels in hun huis. Zorg ervoor dat je je huisregels en eventuele speciale instructies duidelijk uitlegt aan de oppas. Het is ook verstandig om afspraken te maken over het gebruik van jouw spullen, zodat de oppas weet wat hij of zij mag gebruiken. Zorg er ook voor dat je de oppas laat zien waar ze alle spullen kan vinden die nodig zijn voor de verzorging van kinderen (bijvoorbeeld luiers, fopspenen, etc.). Geef de oppas ook informatie over de dagelijkse routine, het favoriete speelgoed van je kinderen en alle benodigdheden voor eten en drinken.

Zorg daarnaast dat jouw verwachtingen en grenzen duidelijk zijn voor zowel jouw kinderen als de oppas. De kinderen moeten goed begrijpen dat dezelfde regels gelden, zelfs als je niet thuis bent.

Sluip er niet tussen uit

Wanneer je het huis verlaat, is het belangrijk om afscheid te nemen van jouw kinderen. Als je dat niet doet, kan een kind zich zorgen om je gaan maken. Als je afscheid neemt, lach en geef je elk kind een knuffel. Blijf kalm en leg uit dat je later weer thuiskomt.

Uiteindelijk blijft het altijd spannend om jouw kinderen voor het eerst uit handen te geven. Maar met de bovenstaande tips ben je goed voorbereid voor de eerste keer dat de oppas komt oppassen op jouw kinderen.